Den Danske Ravklub


The Official Page


  • Velkommen
  • Bliv medlem
  • Om rav
  • Ideer til undervisning og arbejde med børn om rav
  • Find rav i Danmark
    Gode spots, arrangementer, safarier, museer og butikker
  • Medlemmernes sider
  • Ravfestival 2021
  • Kontakt


DEN DANSKE RAVKLUB



RAV - NORDENS GULD







Rav har en bemærkelsesværdig og næsten eventyrlig egenskab.
Som en af de eneste naturlige materialer i verdenen, kan det fastfryse et øjeblik i tid og sted. Disse tidskapsler muliggør, at vi som mennesker i bogstaveligste forstand kan se fortiden og kortlægge, hvordan livet og jorden så ud for flere millioner år siden.

På flere planer har ravet gennem årtusinder facineret og været en afgørende brik i menneskets hverdag. Det har været årsag til store forretningsaftaler, magtpositioner, udkæmpelsen af krige og over tusinde af år, har dette næsten magiske materiale udgjort en central del af menneskets tilværelse. I dette afsnit vil du kunne læse meget mere rav, dets videnskabelige vigtighed og mennesket forhold og brug af ravet gennem de sidste mange tusinde år.

Et er at finde ravet, noget andet er at studere det, men hvad der altid står centralt er, at man også på den ene eller anden måde skal forholde sig til den praktiske del af arbejdet med ravet. I dette afsnit vil du også kunne lære om både værdisætning, forfalskninger, opbevaring, slibning og meget mere.​

Begynder man at studere og læse nærmere om rav, så opdager man hurtigt, at der er mange indfaldsvinkler. Arbejdet med rav kan dække over både biologi, geologi, palæontologi/palæentomologi, men det kan også berører områder så som kemi, teknik, mytologi og kunst.

Billedet bag teksten hedder 'Oksbølbilledet' men kaldes også for 'Ravskoven'. Det er malet af den danske kunstner Otto Frello og hænger på Museum Frello



Rav findes over hele jorden. I skrivende stund har man kendskab til over 100 forskellige typer - de yngste typer er 12-20 millioner år gamle mens de ældste er mere end 200 millioner år gamle.

Der findes rav i alle egne af kloden - ligefra de koldeste egne så som Sibirien, Canada og Grønland til de tropiske regnskov i Brasilien, Columbia, Indonesien og Madagascar. Ligeledes er der også mange forskellige typer i europa, blandt de mest interessante typer kan bl.a. nævnes fransk, tyrkisk, italiensk, spansk og østrigsk rav. Der opdages ofte nye typer - blandt de nyeste kan nævnes indisk rav, etiopisk rav. Hver type adskiller sig fra hinanden i kraft af deres alder og det geografiske findested.


Ligeledes har hver type også sin egen farveskala og nuancer, dog er der farver, som de fleste typer deler. Det er farverne gul, orange og rød i forskellig styrke og i både lyse og mørke toner. Men mange typer har også nogle farver, som kun eksisterer inden for den pågældende type - f.eks. findes Baltisk rav i en meget ren hvid elfenbensfarvet udgave, som er unik for denne type af rav.


Processen fra harpiks til rav forløber over 4 stadier - først harpiks derefter bliver det til kolofonium efterfulgt af copal og efter mange millioner år bliver det rav. Ca. 80 % af det rav, som vi kender i dag, er Baltisk og blev produceret for 34-48 millioner år siden i en stor nu forsvundet skov, som dækkede hele det baltiske område. Videnskaben diskuterer stadig hvem der var leverandør til harpiksen, men man ved med sikkerhed, at det bl.a. var nåletræer der leverede harpiksen. I modsætning til herhjemme bliver rav rundt om i verdenen typisk gravet op af jorden i miner - blandt de få typer, som skyller op på stranden, er dominikansk rav, australsk capeyork rav, engelsk rav og ravet i den baltiske region.


Da rav fanger næsten alt, hvad det kommer i berøring med, vil det indeholde et bredt udsnit af skovens flora og fauna. Det, man oftest finder i rav, er debris (botanisk affald), myg og fluer - men af og til er man heldig at finde stykker med myrer, biller, edderkopper, blade, blomster og hvad der ellers findes i skoven. Blandt de helt sjældne inklusioner er vandlevende insekter, firben, fugle, slanger, fjer, hår , skorpioner, snegle osv.

I modsætning til f.eks. fossiler bevaret i sten, så har ravet en enestående evne til at bevare dets inklusioner i 3D, og sørge for at selv den mindste inklusion bliver bevaret i høj kvalitet. Dette giver os et unikt indblik i det pågældende økosystem og klima i den givne periode, men ligeledes kan vi også ved hjælp af ravet studere de evolutionære mekanismer, som har og stadig former livet på jorden. ​



TIPS & TRICKS
til din næste ravjagt


Læs mere

MENNESKET OG RAVET
- GENNEM TUSINDE ÅR


Læs mere

RAVVÆRRELSET
FØR OG NU


Læs mere

RAV SOM NATURMEDICIN


Læs mere

VURDERING AF RAV


Læs mere


FORSKELLIGE FORFALSKNINGER


Læs mere


GUIDE-TEST
- spot en forfalskning


Læs mere

OXYDERING, BESKYTTELSE OG OPBEVARING AF INKLUSIONER


Læs mere