Rav findes over hele jorden. I skrivende stund har man kendskab til over 100 forskellige typer - de yngste typer er 12-20 millioner år gamle mens de ældste er mere end 200 millioner år gamle.
Der findes rav i alle egne af kloden - ligefra de koldeste egne så som Sibirien, Canada og Grønland til de tropiske regnskov i Brasilien, Columbia, Indonesien og Madagascar. Ligeledes er der også mange forskellige typer i europa, blandt de mest interessante typer kan bl.a. nævnes fransk, tyrkisk, italiensk, spansk og østrigsk rav. Der opdages ofte nye typer - blandt de nyeste kan nævnes indisk rav, etiopisk rav. Hver type adskiller sig fra hinanden i kraft af deres alder og det geografiske findested.
Ligeledes har hver type også sin egen farveskala og nuancer, dog er der farver, som de fleste typer deler. Det er farverne gul, orange og rød i forskellig styrke og i både lyse og mørke toner. Men mange typer har også nogle farver, som kun eksisterer inden for den pågældende type - f.eks. findes Baltisk rav i en meget ren hvid elfenbensfarvet udgave, som er unik for denne type af rav.
Processen fra harpiks til rav forløber over 4 stadier - først harpiks derefter bliver det til kolofonium efterfulgt af copal og efter mange millioner år bliver det rav. Ca. 80 % af det rav, som vi kender i dag, er Baltisk og blev produceret for 34-48 millioner år siden i en stor nu forsvundet skov, som dækkede hele det baltiske område. Videnskaben diskuterer stadig hvem der var leverandør til harpiksen, men man ved med sikkerhed, at det bl.a. var nåletræer der leverede harpiksen. I modsætning til herhjemme bliver rav rundt om i verdenen typisk gravet op af jorden i miner - blandt de få typer, som skyller op på stranden, er dominikansk rav, australsk capeyork rav, engelsk rav og ravet i den baltiske region.
Da rav fanger næsten alt, hvad det kommer i berøring med, vil det indeholde et bredt udsnit af skovens flora og fauna. Det, man oftest finder i rav, er debris (botanisk affald), myg og fluer - men af og til er man heldig at finde stykker med myrer, biller, edderkopper, blade, blomster og hvad der ellers findes i skoven. Blandt de helt sjældne inklusioner er vandlevende insekter, firben, fugle, slanger, fjer, hår , skorpioner, snegle osv.
I modsætning til f.eks. fossiler bevaret i sten, så har ravet en enestående evne til at bevare dets inklusioner i 3D, og sørge for at selv den mindste inklusion bliver bevaret i høj kvalitet. Dette giver os et unikt indblik i det pågældende økosystem og klima i den givne periode, men ligeledes kan vi også ved hjælp af ravet studere de evolutionære mekanismer, som har og stadig former livet på jorden.